2014 Slingshot Rally – First impression

Jeg har været igennem en del kites og mærker de sidste 14 år. Siden 2012 har jeg sejlet Slingshot Rally i de små kitestørrelser (hovedsageligt til bølgebrug). Kiten for 2014 og derved 4. udgave af Rally har været på markedet siden efteråret, men af flere årsager har det først været muligt for mig, at få prøvet den i denne første weekend af April. Kiten har ændret sig meget siden den første 2011 udgave, så jeg var spændt på hvad der ventede mig.
Lige et hurtigt historisk tilbageblik.
Slingshot var de første til at lave et one-pump-system. De tog patent på system, og i dag ser vi det på langt de fleste kites af diverse mærker. Nogle år senere introducerede de splitstrut som de efter et par år lagde på hylden igen. Men i 2011 kom det tilbage i både RPM og Rally. Mere herom senere. Når vi nu er ved RPM, så var det den føste “ikke c-kite” som vandt en World Championship tittle. Samtidig var RPM også den første 3-strut kite på markedet og med et static bridle system (uden pulleys) var den noget af en revolution. Denne know-how brugte Slingshot også til at udvikle den føste Rally. Den havde ligeledes kun 3 struts, static bridle og splitstrut teknologi. I 2011 og 2012 var det en pivot-turning kite, men i 2013 fik den mini-struts ved wingtipperne (så den egentlig blev en 5-strut kite) og derudover sejlpinde i trailing edge for at forhindre flutter, og fik mere pull i turns. Det gjorde den lidt mere freeride orienteret og vandt også EM i slalom. Til gengæld var den knap så bølge orienteret som den forrige model.
Og nu til 2014. Først lidt nørderi 😉 Selvom kiten ved første øjekast ligner 2013 modellen er der en del ændringer. Kiten er blevet lidt mindre aspektet end i 2013 men ikke så meget som i 2011/12 udgaven. Til gængæld er den blevet en smule fladere i profilet. Endelig er vingtippen blevet en smule bredere end 2013 og der er kommet flere attachment muligheder til baglinen. Så man har fundet et fantastisk kompromis hvor kiten fungerer fra alt til bølger, høje hop, gode upwind egenskaber og er derfor nu en kite der drejer hurtigt og lettere barpress. Lige hvad jeg havde ønsket mig 😉

Jeg har prøvet kiten på både bølgeboard, foilboard og twintip, og til at starte med skulle jeg lige vende mig til, at den ikke gav det samme ryk når jeg kørte kiten ned. Det fik mig til at frygte at kiten ikke havde samme hangtime, men den her kite er nærmest en vinge og havde meget mere hangtime end jeg havde forventet. En racekite der er ideel til hangtime er det selvsagt ikke, men der var masser af svæv. Også feelingen med kiten er sublim. Der er masser af deepower og den kommer meget lækkert og power up proportionelt. Super lækker på baren. Den drejer hurtigere end sidste år, og i det hele taget er den blevet forbedret på alle punkter, selvom den ligner den gamle model på en prik, så er der altså stor forskel når man har den i hånden.
Sammen med en boddy, prøvede vi hvor kiten stod i vinduet. Vi satte os ved siden af hinanden og holdt dragerne kl. 3 – og selvom han var på en racekite, og jeg var med Rally, så stod de 2 kites stort set det samme sted i vinduet. Så selvom Rally er en freeride/bølge kite, så sidder den altså ret langt fremme i vinduet, hvilket jo også er med til at give den gode upwind egenskaber. Så man hurtigt kommer tilbage til der hvor bølgerne bryder.

Baren ligner sig selv, så der er nærmere tale om et facelift end en ny bar. Den er blevet mere clean i udtrykket og har fået den samme tykkelse over det hele, hvor den førhen var lidt tykkere mod midten. Svivlen ved forlinerne er den samme, men den helt nye opgradering er chikkenloopet. Der er stadig tale om et push release, men alle elastikker er nu gemt af vejen og cleaten er kommet mere fri, så det er nemmere at sætte deepowerlinen fast igen. Det er stadig et under the bar trim system. Eneste man kunne savne er at der også var svivel i chikkenloopet. Men bortset fra det, er det virkelig en fed bar der er holdt clean men samtidig oser af kvalitet.

Jeg lovede at komme tilbage omkring begrebet Splitstrut. Hvad er det ? Splitstrut betyder simpelthen, at i stedet for at strutten er syet på under duen, så bliver del af dugen. Det vil sige at dugen er syet på strutten i begge sider. Derved får kiten en mere rigid ramme og er med til at gøre kiten usædvanlig stabil. Hvorfor gik de så væk fra splitstrut i første omgang ? Kiten drejer ved at den vrider sig, og bliver ramme alt for stiv drejer kiten ikke hurtigt nok. Men ved hjælp at forskellige parametre fra bridle til shape har de formået at få drejeegenskaber i top sammen med splitstrut.

En hurtig opsumering:
Slingshot Rally 2014 fordele vs 2013:
– Drejer hurtigere
– Mere stabil
– Endnu mere smooth deepower vandring
– Pivot turning
– Mere low-end
– Flere indstillingsmuligheder for baglinerne
– Mindre barpress
– Normalt vil jeg ikke nævne det, men synes faktisk at grafikken er blevet røv fed!

Det ville jeg ønske kiten havde:
– Lidt mere pull i turn. (til freeride) ikke til bølger.
– Chikkenloop med svivl

Hvem henvender kiten sig til:
Det her er en freeride kite som kan bruges af alle fra begynderen til den professionelle bølge sejler. Og til foil er den faktisk også rigtig god fordi den kan loope så hurtigt, er den lettere at kontrolere på downwind og den sidder tilpas langt fremme i vinduet til at den også kan følge med på upwind. Men den helt store force må være freeride, let handling og til bølger.
Hvem er kiten ikke til: Er man til kapsejlads ville jeg stadig gå for en racekite, og selvom Rally godt ville kunne bruges til både freestyle og wakestyle, ville jeg stadig anbefale en Slingshot RPM her.

Konklusion: Jeg var ikke meget for at sælge mine 2013 Rally for havde virkelig været glad for dem, men må sige at Slingshot virkelig har formået at finde det perfekte kompromis til en freeride/bølge kite. Alt fra barinput, til hurtig styring og stabilitet er fintunet til perfektion.
Endelig skylder jeg at fortælle, at jeg har “Team relationer” – så tag ikke mine ord for givet. Prøv den og bliv lige så positivt overrasket som jeg 😉 Den kan ses hos Nautic-surfogski og Borgssurfshop.
Aloha !
Lander

Related Articles

Responses