Carving Kalø

Surfer Arkiv

Vil skrive lidt om “Carving” – det der er årsagen til at mange af oselsker surf og windsurf og kitesurf og synes det er sjovt og en pragtfuld “feel” år efter år, og bliver aldrig trætte af det!

Skriver om det til sidst i denne blog, når vi snakker hydrofoil (for alle kender og elsker det på andre boards jo), og håbernogen kan bruge det ?
Har fået lavet nok verdens mest gabende kedelige carving videosidst i denne blog (og nej, det er ikke engang en instructional video), undskyld, jeg VED det godt….

Anyways – jeg var ude på hydrofoili Kaløvig et par gangeher de sidste sommerdage i august, hvor man starter fra Egens (aka “hullet”).
9m2 vind, og ude ved Rønsten var der fladt vand bagved – DET har jeg aldrig prøvet på en hydrofoil før, da der altid er ½ til 1 meters bølger og chop heromkring hvor jeg sejler, normalt.

Så var alting ikke bare lidt, men MEGET nemmere – og jeg øvede carves, dvs at dreje rundttil toeside, sejle højde, og dreje tilbage igen.
100 ud af 100 efterhånden,i så nemme forhold, skønt at finde grænserne og virkelig sjovt !For her kunne man lære at presse citronen, dvs dreje skarpere og skarpere og vende inden man var kommet 50meter, og så rundt igen – ottetaller simpelthen.Muligt at dreje hvor man endda suger lidt luft ned med tippen, uden at det er nogen katastrofe og man sejler fint videre og det forsvinder – virkelig nemt i fladt vand.
Ibølger er det sygeligt svært, i starten, men det lærer man og så er det vildt sjovt! Kæft hvor en amatør at han ikke kan mere – og det har i helt ret i, jeg lærer langsomt og det ER svært synes jeg ha haa

Jeg har et par billeder taget med Sony Headcam som jeg lægger på, godt nok fra enanden dag 2 dagefra(osse gps sporet) men samme kitestørrelse og vejr, bare en lidt anden vindretning, så mon ikke det går for historiens skyld når nu jeg ikke havde headcam på, påvideodagen ?

Klik på billeder for at se i stor

  • Hullet, på vej ud, hvor man starter fra hjørnet da det går direkte fra sandbund til dybt der.
  • Kaløvig er et af de smukkeste steder i verden, at kitesurfe.
  • Kalø Slotsruin i baggrunden her, mens jeg næsten er krydset op til Rønsten.
  • Hov for den, nogen er kommet før mig ???
  • Nå, hyggeligt med lidt selskab, så går i land mens jeg nyder udsigten af Slotsruinen.
  • Nøøøøøj her kunne man få ÆGTE fiskerhistorier !!!

Efter en go’ lang snak tager jeg ud igen, det er vildt sjovt i det flade (dejligt dybe) vand, og alt der før var svært,er nunemt.
Meeeen, jeg kikser stadig totalt, mange gange, f.eks når jeg prøver en 360er med loop – DET slipper jeg ikke godt fra…

  • Så får set Egens Vig nedefra ha haaa.
  • Der kommer skyer med mere vind først, og så næsten vindstille – så jeg skynder mig downwind og når næsten helt hjem, men må hoppe i vandet til sidst og loope kiten rundt helt depoweret, for at komme ind hvis jeg ikke skal ha envåd kite og tangfyldte liner- lykkedes, og dejligt at se Martin tage imod med et stort smil som altid!
  • Her ses turen i Vigen, et dejligt sted.

At carve i så perfekte forhold, og have en bøje at gøre det rundt om, var VILDT sjovt og go træning når “ny” indenfor hydrofoiling (det er man nogle år skulle jeg hilse og sige). I kan nok selv regne ud hvorfor der er 4 forskellige klip på et tidspunkt ? Øver 4 forskellige”sider” i hvert fald 😉
At jeg har kitecam på var mest for selv at se om jeg kunnelære noget, da jeg synes det er vildt svært at carve, så ville se hvad jeg kunne lære af det jeg gør (galt) nogle gange.Nu var der bare lige det, at i de her forhold gik det slet ikke galt;-)Nej, øvelse hjælper, og faktisk gør sådan 2 dage med bøje carving på alle 4 sider, at nu er det langt bedre i bølger osse, og i let vind med store kites.

————————————————-
Hvordan carver jeg på en hydrofoil ?
————————————————-
På en directional (ikke hydrofoil), kender vi alle teknikken jo, nemlig vægten på forreste fod så der er glid og fart, og så læner man sig ellers indover og trykker læ side af boardet ned – og YAHUUUU man får den fedeste carve man kan drømme om !!!
(Det er en lidt anden teknik på en TT, men vist ikke interessant…)
Min erfaring med høj AR effektive hydrofoils, lige fraførste gang manprøver,har været, at det første stykke tid når man skal lære, er alting HELT håbløst, især når man intet eller ingen har til at gi’ råd (var eneste i Jylland med en hydrofoil)- men det lykkedes fint selvom det tog tid, og håber at kunne give nogle af mine erfaringer videre.

Først skal man lære at håndtere board og foil, og det i sig selv er sværere end det ser ud til.Man skal lære hvordan man bærer det, hvordan mangår ud gennem bølgerne med det, hvordan man boarddragger sig ud på dybere vand, hvordan man undgår at blive ridset op til stanglakrids af foilen, hvordan man vender det når man vil starte, hvordan man undgår seneskedehindebetændelse i anklerne, hvordan man falder i og undgår at ramme foilen for tit, hvordan man kommer ind med det, hvordan man kommer ind når for lidt vind til at holde kiten i luften, osv osv.
Derefter skal man lære at sejle ligeud.Først sker det, hvis man har et tilstrækkeligt stort board, og rimeligt fladt vand – ved at man holder det nede på vandet, og lærer at sejle som var det et kæmpe raceboard med VILDT lange finner.Faktisk er de gode raceboardsejlere virkelig dygtige til dette med det samme – hvorimod bølgesejlerne slås en del med det i starten – for du falder forover øjeblikkeligt – boardet står HELT fast !Omvendt er der ikke noget der hedder at presse kanten ned, som man gør på strapless waveboards for at starte – nixen, det virker bare SLET ikke her…
Har man et mindre board og lidt flere bølger, kan man være nødsaget til at tage en kold tyrker, dvs få det op at foile næsten med det samme, og så tage alle de MEGA foilbomber og styrt der kommer, hele tiden og i et væk.
Men sørme om ikke det lige pludselig lykkes for een – man sejler kontrolleret over lidt længere stykker 🙂
I løbet af en halv time er man dødtræt hver gang, da intet virker som man er vant til, og man kan ikke tænke sig til at “gøre det rigtigt”for det skal indlæres i muskelhukommelsen (rygraden om man vil)Så mankan(og skal)højst være ude 1 time, i starten – og så hellere mange gange da det sætter sig langt bedre så.

Når man kan sejle lidt længere ad gangen, går det hurtigt fremad – og man kan sejle virkelig meget og snart sætter det sig på rygmarven som det skal, og man kan efterhånden sejle helt afslappet lige så mange 100km det skal være.Godt nok SKAL en hydrofoil, især de nye high AR effektive, sejles hele tiden så man skal være over dem hver tiendedel sekund, ALTID – der er ikke noget der bare glider afsted af sig selv…Det lyder jo nederen, og derfor tror man som nystartet slet ikke på at det kan lade sig gøre overhovedet at lære, og mange følerde har dummet sig gevaldigt med det “hersens” hydrofoil 🙁
Der sker bare det, at når kroppen lærer det, så er det a piece of cake, og man gør det bare, skønt !
Nu kører det bare derudaf, og det er en vildt fed følelse at være på et flyvende tæppe (derfor jeg kan li’ det strapless, men nemmere med stropper i starten)1 lille meter over vandet, og efterhånden har man også lært at sejle MED vinden og komme i land igen – for det ER meget nemmere at gå højde mod vinden, hvor man støtter sig til kite trækket – end at sejle skråt med vinden hvor det træk ikke er der, da det kommer oppefra/forfra i stedet, og man er ved at skide en snemand pga farten…
Okay, nok om det – men ovenstående er hvad alle skal/kan forvente når de skal til at starte, derfor lige en kort beskrivelse af det typiske indlæringsforløb.

CARVING !!!
På et bølgeboard, på et raceboard, på en TT, på et snowboard, på et skateboard – der er det fedt at carve, og supernemt, for man lægger bare pres indover i kurven og trykker kanten ned, og så kommer resten nærmest af sig selv.
Da jeg kunne sejle ligeud rimeligt ok, ikke heeeelt sikkert, men ret ok efter en 10 gange eller mere- var jeg spændt på at prøve at dreje på sådan en fætter højben.
Det “prøvede” jeg så – læner mig indover, trykker kanten ned – og forventer resten sker af sig selv, jaaaaaa !
Det ville være synd at sige det var detder skete…Ja faktisk begyndte boardet nærmest slet ikke at dreje, men jeg fløj sjovt nok rundt i de fedeste “ikke-kurver” ligeud og i luften, AF boardet der sejlede sin egen sø i een eller anden retning, enten røg jeg udaf, eller indaf – ufatteligt at begge dele var muligt ?(dog ikke samtidig)
DET kan jo slet ikke lade sig gøre at dreje på sådan en fætter, der må være en simpel ting jeg gør galt ?
Hmmm (kan jeg sige nu bagefter), det var der delvist, men egentlig ikke – for kun MASSER af øvelse, og så kommer det.
Skal lige bemærkes, at hvis man starter på et lavere AR og typisk pænt stor foil, så er det meget meget nemmere at carve på dem – så hvis man har muligheden kan det anbefales da man lærer meget hurtigere – osse selvom man synes den bliver kedelig (eller ej) med tiden.

Hmmm, underligt – hvorfor virker det ikke ?
Nå, jeg gik i tænkeboks, og ud at sejle og observere/registrere, og i tænkeboks, osv – og heurika så var den der: En hydrofoil drejer ved at man tvister boardet, og slet ikke ved kantpres som man kender.
Så når man vil dreje, rimeligt skarpt, ja så skal man tviste boardet, dvs presse den forreste fod indad i svinget, og den bageste udad – præcis som når man vil give et skateboard fart på flad vej.Og omvendt når man står toeside selvfølgelig.
Den måde at styre på, er også grunden til det tager lang tid i starten, for man skal “af-lære” alt man har lært på andre boards så at sige 😉

Når først man har fat i det, SÅ kan man ellers dreje skulle jeg hilse og sige – meget skarpt endda, og sjovt i starten blot at ligge og ride bølger og sejle bløde S sving downwind/upwind på bølgerne- FEEEED carving feeel der, og nemt.Man sejler kryds eller halvvind, ogflyver kiten ret aggressivt rundt modsat, og tvister boardet downwind og får den fede bølgeridningsfornemmelse selv i fladt vand, og den bliver bare meget stærkere når bølger.
Nu rykker man kiten tilbage inden linerne slappes, og såcarver man tilbage igen mens kiten er TOTALT depoweret, dvs baren skubbet helt ud- og man passerer ikke platlæns kursen i starten men da man sejler op til 45 grader mod vinden på en hydrofoil, er det en meget stor og FED kurve man får lavet.
Man skal passe på ikke at dreje alt for skarpt upwind igen, fordi man kanter board og foil meget (hvor den står lodret på downwind carven i starten).Hvis man drejer alt for skarpt upwind, vil foilen komme ud af vandet på læsiden, suge luft, og SMASK er du en flue klasket ned på vandet bang bang siger det.
Den øvelse her er vildt sjov, og ret nem, uanset om let vind under 5m/s med over 10m2, eller meget vind 6-7m/s med 9m2 f.eks.
Og man kan langsomt øve sig i at komme længere og længere rundt, men kun til en vis grænse alligevel – men en god øvelse til full carves, og vildt sjovt at gøre derude, især hvis der er bare en anelse bølger selv chop bølger, er det endnu federe !

Så langt så godt – nu lykkes det så. Jeg vil HELE vejen rundt vil jeg !!!
Okay, så er det næste mål – at komme rundt og sejle toeside først.
Det at dreje rundt, lykkes før eller siden,men det at kontrollere en high AR vinge toeside, føles næsten umuligt i starten – lidt lige så umuligt som da man startede det her “halløj”.Træning træning træning – det kommer noget hurtigere end at starte på hydrofoil – for man ved godt hvordan det skal virke jo, så vupti, pludselig kan man sejle toeside med go kontrol, osse i bølger 🙂
NÅ, nu kommer det ultimative – at kunne vende/carve rundt sikkert, sejle lige så kort eller langt man vil toeside, sikkert, og at carve tilbage igen, sikkert!

Det første man lærer, er at carve rundt frontside – når man HAR fået det her tvist bygget ind i kroppen, ja så føles det pludselig på den fedeste måde som at sejle i bølger, helt naturligt, og det uanset om det er fladt vand eller chop eller bølger – en FEEEEED fornemmelse skulle jeg hilse og sige for dem der ikke er nået dertil endnu.
Når man kan køre 180 eller 270 grader rundt frontside, og sejle toeside, skal man tilbage igen.For mig føltes det som at starte forfra næsten – det var ikke bare lidt, men meget sværere.Men som sagt før, lige pludselig VAR den der bare – og så kunne jeg.Kan jeg langt fra altid, og skifter jeg foil eller kitestørrelse eller forhold – ja så tager det lidt tid inden den sidder der (eller osse kan jeg slet ikke ha haa). Men det er jo præcis som vi kender det fra freestyle og bølgerrid – at man skifter ikke bare kitestørrelse og kan det samme, når man er i læringsprocessen.

Et par hints til hvad man skal gøre (passe på):
Man skal undgå slappe liner, hvilket kan gøres ved at1. Sejle mere upwind inden man drejer, ikke downwind i hvert fald.2. Carve skarpere.3. Flyve kiten mere aggressivt rundt, men heller ikke FOR aggressivt som når man tænker på det.4. Downloope kiten.
5. Man skal gå ned i knæ, men holde sig rimeligt oprejst og ikke læne sig for meget, i starten.
6. Den bageste fod skal være pænt langt tilbage, da man hele tiden vil presse lidt for at holde en skarp cirkel og foilende- men man flytter den nu aldrig, skal bare ikke have den fremme i “begynder” positionen.
7. Kiten skal være depoweret en del, sammenlignet med når ude på ikke-foil boards.Den trækker simpelthen for lidt ellers, og man kvæler den – så vigtigt at den flyver frit da alt lykkes bedre i carves så.Kun når man sejler (ligeud) dybt med vinden med max fart, kan man trimme den helt op, men ellers ikke.Det er ikke fordi man vil have mindre power i den, næh, det er fordi man SKAL trimme den lidt ned, for at få samme power som i mere vind (AOA skifter).

8. Det er timingen når man flyver kiten rundt, der afgør det hele næsten. Min erfaring er, at den skal flyves fra en position ret langt nede, og så JÆVNT op og rundt – især når man skal carve fra toeside og tilbage virker det bare 100.På den måde har den hele tiden flyvefart og lidt træk og ingen slappe liner – og du skal ikke lave nogen pludselige korrektioner men kan lave en perfekt halv eller trekvartcirkel som det egentlig er.
Selv med store kites, i marginal vind – kan man carve fint og foilende rundt (når man HAR lært det), når man laver den rigtige bue med kiten – faktisk oplever jeg at kunne carve i mindre vind end jeg kan foile ligeud med nogle gange – fordi kiten er på vej rundt.Men start med lidt mere vind og mindre kites, og pas på #1 og2ikke at sejle downwind, og at carve rimeligt kontant.

Senere, når det er lært, kan man også, i mere vind især, sejle downwind, og carve rundt fra styrbord til bagbord og tilbage, ret nemt – for har man fat i alle de “små tricks” (som kroppen lærer selv, men jeg har tænkt over undervejs HVORFOR det lykkes, i hvert fald for at kunne dele det), kan man carve rundt mens man blæser afsted downwind osse, og behøver ikke gå på en højere kurs inden.
Med endnu mere erfaring kan man smide downloops ind i carves – men jeg vil ikke anbefale det i starten, da man (læs: jeg havde) har svært ved at kontrollere både kite og board samtidig.Jeg troede lige i starten, at jeg SKULLE lave downloops, for at undgå slappe liner – men det var kun fordi mine “carves” var for ringe.Når først man kan carve, kan du fint gøre det selv i let vind uden downloop – men du kan selvfølgelig også downloope (og så snurre baren bagefter).Fordet man gør galt, typisk for stor en kurve så man sejler med fart downwind, hjælper et downloop ikke på i starten – det gør blot at du er næsten sikker på at sætte kiten i vandet og måske en svømme/drivetur ind, hvis ikke vind nok…

Undskyld den videoer mega lang og vildtkedelig, og det er det samme og sammefordelt på de 4 siderja, men kan være nogle hydrofoilereder er på vej til at lære, kanbruge den en sløv søndag?

Her den video der burde have været 25 sekunder kun, og ikke over 6 min, menvil ikke lave det om nu..-
Det var bare en skøn fornemmelse at kunne carve rundt lige så skarpt eller blødt man ville, begge veje og begge sider osse.
https://youtube.com/watch?v=TokP5m616fE%3Frel%3D%26vq%3Dhd1080%22%2C%22width%22%3A%22925%22%2C%22height%22%3A%22700%22%7D

Der er 2 kilometer i linie direkte mod vinden, når i vest som i videoen, men det tager under 10 minutter at krydse derop.

GÆT EN BØJE ?
Ja, nok for nemt, men her kan man vist tydeligt se hvor bøjen jeg øver mig rundt om (den anden dag, ikke videoen)ligger, selvom den ikke er på satellit fotoet. Vier dags dato 5-6 aktive hydrofoilere i Århus pludselig, så det bliver sjovere og sjovere, og håber at nogle i hele DK kan bruge mine erfaringer til noget – om ikke andet var det nemt bare at hælde tankerne ud af hovedet

@pf

Related Articles

Responses